Епидемия от диабет - 15% от българите с нарушена обмяна
Епидемия от диабет - 15% от българите с нарушена обмяна / netinfo
512000 българи страдат от захарен диабет, а други 337000 – от преддиабет, съобщи в Пловдив председателят на Националното дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова. Според нея може да се твърди, че у нас има “епидемия” от диабет, защото 14, 7% от населението страда от нарушения във въглехидратната обмяна. Двойно са се увеличили в сравнение със 70-те години и децата, страдащи от това заболяване, като броят им е достигнал 3500, посочи Националният консултант по детска ендокринология доц. Калина Коприварова. Тя се позова на европейско проучване, тъй като страната ни не разполага със собствено изследване.

10 млн лева са необходими за изработването на програма за борба с диабета , която да включва и скрининг и профилактика и да разписва ясно отговорностите на специалистите и личните лекари, заяви председателят на здравната комисия в парламента доц. Борислав Китов. Той председателства двудневната кръгла маса на тема „Захарният диабет в България-предизвикателства и политика”, в която участват народни представители от групата „Парламентарен консенсус за борба със социалнозначимите заболявания”.

Здравната каса да финансира поддържането на болните с инсулинови помпи, предложи доц. Коприварова, която е и консултант на касата. Осигуряването на средствата може да стане на 3 етапа, като в началото касата да поеме само месечния разход за консумативите в размер на около 200 лв. На втория и на третия етап трябва да се финансира съответно ½ и цялата сума за закупуване на инсулиновата помпа, която струва между 8000 и 9000 лв и осигурява по-високо качество на живота на болните.