/ БГНЕС
Общо 621 км просеки по въздушни линии средно и ниско напрежение бяха почистени
Още през лятото на 2019 г., Електроразпределение Юг (част от EVN) традиционно започна подготовка на съоръженията за работа при тежки зимни условия, съобщиха от дружеството.

Първи сняг на Шипка (СНИМКИ)

В тази връзка техническите дейности включват инспекции на всички съоръжения средно и ниско напрежение. Извършените дейности от Електроразпределение Юг обхванаха инспекции на 13 454 трафопоста и възлови станции, на 16 788 км кабелни линии и 42 452 км въздушни линии. Общо 621 км просеки по въздушни линии средно и ниско напрежение бяха почистени.

Извършените дейности от Електроразпределение Юг обхванаха:

3 129 подменени стълба
268 km подменени проводници
4 782 подменени изолатори по въздушни линии средно напрежение
2 783 бр. санирани или почистени фундаменти на железорешетъчни стълбове средно напрежение
107 бр. подменени разединители и прекъсвачи средно напрежение
75 аварийни екипа


Налична специализирана техника:

384 високопроходими автомобила
30 високопроходими автовишки
5 центъра за кабелни лаборатории
радиостанции във всеки авариен автомобил
2 АТВ и 4 UTV – оборудвани с вериги
9 моторни шейни 
2 специализирани диспечерски звена за управление на мрежата


През 2019 г. Електроразпределение Юг акцентира върху намирането на гъвкави и бързи решения в случай на авария: За справяне с тежки зимни ситуации Електроразпределение Юг разполага с общо 14 мобилни агрегата с обща мощност над 2 МVA (мегаволтампера), като има възможност да използва и такива на външни фирми.

EVN

В допълнение на разположение са 4 мобилни трафопоста с обща мощност над 2.4 MVA. Мобилните трафпостове oсигуряват по-добра техническа оперативност и могат да се използват за по-бързо възстановяване на захранването при необходимост.

В Електроразпределение Юг функционира и Кризисен щаб с обучени ръководители и специалисти, както и координационни щабове на място в КЕЦ.

За справянето с различни ситуации през зимата, дружеството разчита и на доброто взаимодействие на своите регионални диспечери и ръководители на звена с местните власти в лицето на областните управители, общините и териториални дирекции „Гражданска защита“.