Екстрадират пловдивчанка в Германия за убийство преди 17 години
Екстрадират пловдивчанка в Германия за убийство преди 17 години / netinfo

Пловдивският окръжен съд уважи европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата в Берлин за 33-годишната пловдивчанка Снежана Христева Велева, обвинена в извършено преди 17 години убийство в Германия. Съдът допусна предаването на Велева на германските съдебни власти.

Европейската заповед за арест на Велева е издадена през март м.г. от прокуратурата в Берлин. Германските магистрати поискаха българката да бъде арестувана, за да бъде проведено срещу нея наказателно преследване за извършено убийство на 23 август 1990 г. Жертвата е инвалидът Ирене Шмид, по баща Ангелова, която е работила като преводач от български език в Германия. Срещу Велева са повдигнати и още две обвинения – за извършване на кражба на ценни предмети от жилището на убитата и за повреда на телекомуникационни съоръжения. В европейската заповед за арест е посочено, че предвиденото по германския закон наказание е до 10 години лишаване от свобода, тъй като към момента на извършване на престъплението Велева е била непълнолетна - на 16 г.

Пловдивският окръжен съд постанови екстрадицията на Велева, при условие, че се гарантира пловдивчанката да бъде върната в България, ако поиска да изтърпи наложеното й наказание в български затвор. Решението може да бъде обжалвано в петдневен срок пред Апелативния съд.