Екстрадират Марин Луков в Брюксел
Екстрадират Марин Луков в Брюксел / netinfo
Осъденият на 6 години затвор Марин Луков ще бъде екстрадиран обратно в Белгия. 28 годишният мъж сам декрларира искането си пред съда днес. В писмо от кралските власти на чуждестранния съд до пловдивските им колеги изрично се подчертава, че при обжалване на Луков ще бъде гарантиран нов прозрачен съдебен процес и осигурена адвокатска защита. Луков  бе осъден задочно и без негово знание през 2007 година в Брюксел за трафик на хора и сводничество на две проститутки. В три дневен срок той може да оттегли искането си за екстрадация.

Адвокатът му Хари Харалампиев подчерта, че подопечният му държи чрез новия съдебен процес да бъде оневинен. Той обясни, че присъдата е наложена въз основа на показанията на две проститутки, една от която е бивша приятелка на Луков от Големеново - селото, където по адресна регистрация живее осъденият. Харалампиев подчерта, че Луков не може да получи по-голяма присъда в Брюксел от определената вече – 6 години затвор след обжалване от негова страна и искане на нов съдебен процес.

Синът ми не е сводник. Ние живеехме заедно и напълно легално в Белгия, заяви бащата Киро Луков и удостовери пребиваването на семейството там с документи. Той обясни, че двамата със сина си са работили в строителството. След като е бил екстрадиран от Белгия заради просрочен срок за пребиваване, младият мъж е продължил да работи в България, оженил се е и в момента очаква дете.