Екотаксата за внесени коли ще се взема със задна дата
Екотаксата за внесени коли ще се взема със задна дата / netinfo
Подозренията, че опашките пред КАТ са свързани с очакваното въвеждане на екотакса върху автомобилите е неоснователно, защото тя най-вероятно ще се начислява със задна дата за всички коли втора употреба, внесени от 1 януари. Това заяви началникът на КАТ в Пазарджик Стефан Божилов. Според него от следващата седмица струпванията пред гишетата за регистрация ще изчезнат, а служителите ще се върнат кънормалния ритъм на работа.

Божилов бе категоричен, че не умишлено бавене, а срив в компютърната система на КАТ и двойно увеличения внос на коли втора ръка от чужбина са причина за големите опашки. По думите му, все още не е излязло постановлението за налагане на екологична такса, това ще се случи най- вероятно от 1 юли.

Граждани от Пазарджик сигнализираха в Дарик радио, че КАТ умишлено бави регистрацията на возилата, за да събира и екотаксата, която се очаква да бъде в размер на не по - малко от 600 лева. Според началника на КАТ - Пазарджик Стефан Божилов екологичната такса ще зависи от кубатурата и годината на производство на внесения автомобил втора ръка и ще важи със задна дата от 1 януари. Такава такса няма да се взема за автомобили, внесени преди тази дата.