Една четвърт от децата в основното училище- жертви на агресия
Една четвърт от децата в основното училище- жертви на агресия / netinfo

23% от децата на възраст от 7 до 14 години са редовно тормозени, сочи експериментално проучване на УНИЦЕФ, проведено в шест училища в София. 8% от учениците са тероризирани всеки ден или няколко пъти седмично, а 7% - поне веднъж в седмицата. Резултатите бяха огласени на днешната Национална конференция “Агресията сред децата и младите хора – подходи за справяне”.

При близо 70% от жертвите малтретирането е ставало в класната стая, показват данните за 2007 година. Най-често в тези случаи терорът е вербален – обект на обиди са 75% от хлапетата . Над 70% от обектите на насилие обаче са и директно удряни и бити, показват данните за ноември 2007 година. Най-често в ролята на агресори влизат физически по-силни момчета - около 63%, докато момичетата са само 13%.

Догодина предстои официален старт на проекта на УНИЦЕФ, като в него ще бъдат включени основни училища от още пет общини - Шумен, Търговище, Видин, Перник и Ловеч, съобщи психологът Иван Игов, координатор на проекта. Безплатното изследване може да обхване и други основни училища, но те трябва да подадат заявка, одобрена от педагогическия съвет и местната общинска администрация.

Експерименталното изследването е установило, че характерни за децата-жертви са липсата на самоувереност, малкото приятели, прекаленото покровителство на родителите им.

21% от подложените на агресия деца не споделят с никого случилото се, а 40% казват само на приятелите си. Едва ¼ от тях търсят съвет от бащата в семейство, за помощ към майката се обръщат 39%. При 57% от тормозените обаче споделянето на проблема не е довело до спиране на терора.

Информация на ЙОРДАН ДИМИТРОВ