Единият Кугър спасил и бедстващ в помпена станция
Единият Кугър спасил и бедстващ в помпена станция / снимка: dariknews.bg/ архив
Единият "Кугър" спасил и бедстващ в помпена станция
49900
Единият "Кугър" спасил и бедстващ в помпена станция
  • Единият "Кугър" спасил и бедстващ в помпена станция

Общо трима души са спасили двата вертолета „Кугър" по време на вчерашната спасителна акция в Хасковска област. Това стана ясно от интервю на Дарик с командира на авиобаза „Крумово" бригаден генерал Златко Златев. Единият „Кугър" е бил пилотиран лично от него. Екипаж е помогнал на двама бедстващи върху обърната лека кола, както и на един работник, блокиран от потопа в помпена станция край Любимец. Вертолетът е летял до границата с Гърция, но не се е натъкнал на бедстващо население. Имало е само наводнени къщи и домашни животни, озовали се на самотни острови в Марица. Вторият „Кугър" е имал задача да превози между 8 и 10 военнослужещи, които да помогнат на бедстващите от другата страна на реката.

С чисто нови неопренови костюми са били оборудвани спасителите от двата екипажа на вертолетите „Кугър", участвали в спасителната акция в Хасковска област вчера. Екипировката е била закупена за поделението през декември от Министерство на отбраната. Ген. Златев уточни, че в състава на един екипаж влизат двама пилоти, двама бордови техници и двама спасители.

Трети вертолет е осигурил ВИП-превоз на премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, земеделския министър Мирослав Найденов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов и др. Екипажът му също е имал готовност да се включи в спасителната акция, каза още ген. Златев.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.

Днес модулна група от военно формирование 32 180 - Пловдив, с ръководител подполковник Йорданов, разузнава терена около с. Елена, община Харманли, наводнен от придошлите води, за поставяне на подвижен мост при необходимост.