Доброволци спасяват Пловдив при бедствия
Доброволци спасяват Пловдив при бедствия / dariknews.bg/архив

42-ма доброволци получиха служебни карти и значки за членството си във формированието „Пловдив 112“. Сред тях има общински служители, любители на екстремните спортове и пещерняци. Новото звено ще реагира при бедствия и аварии.  При връчването на отличителните знаци за доброволците кметът Иван Тотев заяви, че има още свободни места до попълването на бройката от 110 души в отряда за бързо реагиране.  Официалната церемония се проведе пред сградата на Община Пловдив, а след това хората, готови да помагат на гражданите при кризисни ситуации се отправиха към пожарната.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В състава на  „Пловдив 112“ участва и 36-годишната Сема Куцарова. Тя е майка на две деца и филолог по образование, но смята, че ще може да провокира своята изпълнителност и готовност за бърза реакция като контролира своите емоции и поведение при инциденти и бедствия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Броят на доброволците в спасителните групи се определя от конкретния брой жители в съответните общини, обясни ст. инспектор Йордан Михов, който е  началник на група в Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“. Те преминават обучителен курс в три модула, а на всеки две години е предвидено опресняване на знанията. В областта има 11 общински  доброволни формирования, в които членуват 194 души. Засега в община Лъки няма доброволен отряд, а този район е сред труднодостъпните в Пловдивска област.

Опитваме се да осигурим зала, в  която доброволците да провеждат своята организационна дейност, заяви шефът на Пожарната комисар Румен Димчев.  Той уточни, че през 2014-та ще има нови 15 служители към пожарните служби в региона, като новите попълнения са не само пожарникари, но и шофьори.  Очакват се и нови пожарни автомобили за  Асеновград и Карлово.