/ Дарик архив
Мария Габриел
100819
Мария Габриел
  • Мария Габриел
Разликата в интернет връзката между градовете и селските райони е много голяма, което се наблюдава в целия Европейски съюз, заяви в Пловдив еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел. Над 80 процента от градските домакинства са много добре свързани при само 47% в селските райони. Тя припомни, че в рамките на сегашния програмен период има заложени 6 млрд. евро за високоскоростен интернет.
 
Еврокомисар Мария Габриел участва в среща за дигиталното земеделие

Проектът за безплатен безжичен интернет на обществени места ще допринесе за намаляване на тази разлика - вече има множество селски общини, които са кандидатствали и са одобрени, допълни Мария Габриел.
 
Пред студентите и преподавателите от Аграрния университет тя и евродепутатът Владимир Уручев говориха за възможностите за създаване на дигитален иновационен хъб в Пловдив. Това би било място, където малките и средните фермери да тестват своите идеи, преди да инвестират. Тази платформа би им дала възможност за пазарно тестване на продуктите и информация за финансиране, каза още еврокомисарят.
 
Обучения ще дадат шанс на работещите да повишат цифровите си умения

Габриел обяви още, че платените стажове по програмата „Цифрова възможност“ на Европейската комисия са отворени за всички студенти, а не само за IT сектора. Тя участва в граждански диалог на тема „Технологии, образование, агросектор: цифровата трансформация възможна“. 

Чуйте и от приложеното аудио.