/ БГНЕС
Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел и известният немски режисьор, писател и филмов продуцент Вим Вендерс, който е посланик на кампанията й SaferInternet4EU, посетиха „умна“ гимназия в Берлин за дебат със средношколци по въпросите на безопасността онлайн.

Интересната визита се проведе в рамките на филмовия фестивал Берлинале, в който участва и Мария Габриел като комисар, в чийто ресор попада програма МЕДИА и аудиовизуалния сектор в Европа.

Мария Габриел
БГНЕС

„Сигурна съм, че г-н Вендерс още си спомня времето, когато филмите му са били достъпни само на видео касета. А аз си спомням как чаках цяла седмица, за да гледам следващия епизод от любимия сериал. Но днес всички можем да бъдем създатели на съдържание и сме много активни онлайн, което обаче крие и големи рискове. Половината от тийнейджърите са се сблъскали с един или повече от най-честите интернет рискове, като кибертормоз или секстинг, насилствено или смущаващо съдържание, изнудване. Ето защо е много важно да бъдете отговорни потребители и да спазвате основните правила за киберхигиена“, отправи послание към младежите българският еврокомисар.

Мария Габриел
БГНЕС

Мария Габриел привлече вниманието на учениците към няколко от действията на Европейската комисия за по-безопасна онлайн среда за тях. Такива са изискванията към платформите за споделяне на видеозаписи да защитават децата от излагане на вредно съдържание, мерките за сваляне на видео с терористично съдържание в рамките на 1 час, инвестирането в цифрово образование и цифрови умения, борбата с дезинформацията, предстоящата през март първа Европейска седмица на медийната грамотност и много други инициативи.

Тя насърчи учениците да проверяват източника на една новина и да сравняват информацията, преди да я споделят, а в специализираната седмица всички желаещи ще имат възможност да се научат как да развият умения за критично мислене и вземане на информирани решения.

Тийнейджъри прекараха 48 часа в работа по стартъп проекти

Българският еврокомисар сподели и последните резултати от кампанията #SaferInternet4EU, призовавайки учениците да използват всички налични информационни и образователни инструменти, които тя съдържа. Кампанията до момента е достигнала до 30 милиона европейци, допринасяйки за повишаване на осведомеността им относно онлайн рисковете, подобряване на навиците за киберхигиена и насърчаване на критичното използване на всяка онлайн информация.

Ученици от четири български училища ще мерят сили в състезание за стартъп идеи

„Културата, образованието и цифровите технологии са три основни стълба на бъдещото общество, защото имат потенциала да дадат възможност на хората за по-добро общество, основано на ценностите, които сме наследили: зачитане на човешкото достойнство, свобода на изразяване, доверие и обща сигурност. Това бъдеще и Европа принадлежат на вас. Бъдете активни, креативни, предпазливи и отговорни онлайн, защото така безопасно ще продължите приключенията си напред“, призова накрая гимназистите българският еврокомисар Мария Габриел.
БГНЕС