Мария Габриел
Мария Габриел / Симеон Трифонов
Мария Габриел в Русе
100773
Мария Габриел в Русе
  • Мария Габриел в Русе
Само 37% от работната сила в Европа има основни цифрови умения. А след 2020-та година 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения. Това заяви в Русе еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Днес тя участва в Граждански диалог на тема „Цифровите технологии: възможности и предизвикателства“, който се провежда в Русенският университет.

МОН поиска от ЕК да махне „другия“ пол от анкета, разпространявана в училища

Предвид новите нужди на пазара на труда повече от всякога трябва да говорим с всички, и особено с младите хора, за това как интернет да бъде по-безопасен за тях. Трябва да имаме много повече фокус върху сега работещите и необходимостта за тях да има допълнителни обучения, за да запазят работните си места.

Мария Габриел даде за пример едно от нещата, направени от комисията в тази посока, а именно-пилотен проект, насочен към студенти, но не IT специалисти, които да повишат цифровите си умения.

Образователният министър: Не подкрепям проповядването на джендър идеологията в училище

Еврокомисарят коментира и инструмента Селфи, който събира мненията как се използват технологиите в училище. Той предизвика реакция на обществото срещу въпроса за определяне на пола на участниците, в който има и опция „друго“.

Според нея, целта на въпроса не е провокативна, но одобри реакцията на министъра на образованието, който ще иска премахването на тази опция. Тя заяви също, че ползите от инструмента селфи са много големи, защото чрез него ще се позволи на над 650 училища да имат ясен поглед върху нивото на цифровизация.

Мария Габриел даде примери и за свършеното от експертната група срещу фалшивите новини, като обяви, че през март за първи път в цяла Европа ще се проведе Седмица на медийната грамотност. Целта и е да се даде видимост на малките проекти, на качествената информация и фактите.