Девети фестивал на белия щъркел в Белозем
Девети фестивал на белия щъркел в Белозем / снимка: Зелени Балкани

За девети път Белозем събира любителите на щъркели от цял свят днес. Инициативата започва в 10 часа в парка на Белия щъркел в селото.

По време на фестивала посетителите могат да разгледат щандове за плетива, изделия и продукти от местни производители, да направят щъркелови сувенири в работилницата в парка и да опитат кулинарни изкушения, приготвени от белоземчани.

Сред атракциите е и поглед в гнездото на щъркел с помощта на специално монтирана за целта камера.

„Предвидили сме прожекции на филми за природата и щъркелите. Ще представим и добри практики как жителите на останалите 11 села от европейската мрежа на щъркелите, станали известни с големите си колонии, които живеят в хармония с красивите птици“, съобщи за Дарик Снежина Костадинова от Народно читалище  „Просвета“ в Белозем.

В селото се очакват  гости от Македония, която е последната страна, присъединена към европейската мержа на щъркелите, и от останалите страни членки Хърватска, Германия, Испания, Румъния, Унгария, Словения, Полша, Австрия, Швейцария и Турция.

36 са щъркеловите гнезда в Белозем, 19 от тях се намират на покрива на местното училище.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР” обяви Белозем за Европейско село на белия щъркел. Основната цел на инициативата е да популяризира идеята за хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край.

Деветият фестивал на Белия щъркел в Белозем се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите.