/ снимка: Международен панаир - Пловдив
Детското хранене става акцент на Международната изложба „Фудтех 2019“, която ще се проведе от днес до 24 февруари в Международен панаир Пловдив. Така се развива водещата линия на проявата - презентиране на здравословни и високо качествени хранителни продукти, технологии и техника за тяхното производство.
 
Дигитално земеделие на „Агра”, гъба срещу рак на „Фудтех“, инсталация за вино на „Винария”

Още в първия ден ще се състои форумът „Сладка игра с вкусна храна“, посветен на знанията за полезността на храната. Третокласници от пловдивското училище „Д-р Петър Берон“ ще правят сандвичи, ще участват във викторина, ще се забавляват с атракции. Инициативата е на Националния съюз на хлебарите и сладкарите и Асоциацията на месопреработвателите.
 
„Фудтех 2019“ демонстрира много по-голям асортимент, тъй като фирмите, които предлагат вкусни и здравословни храни, са двойно повече в сравнение с миналата година. Откроява се разнообразието от български месни и млечни изделия, зеленчукови консерви по традиционни рецепти и модерни функционални продукти. Вкусовата палитра се обогатява със специалитетите на суши бара, който за първи път присъства в Града на виното и деликатесите.
 
Специалитети от люти чушки и  шоколад с боабаб на „Фудтех 2019“

Там ще бъде разположен и фермерски пазар. Той изкушава с мед и пчелни продукти, сирене и кашкавал, медовина, малиново вино, месни деликатеси, чипс от плодове и зеленчуци, сос от годжи бери, зеленчукови  пастети, лютеница,  печени зеленчуци.
 
Българските изделия ще се конкурират с експонатите на изложбата „Вкусове от Италия“. Там ще има пастет от кактусови листа, шамфъстъкова паста, оризови топки, пълнени със зеленчукови и месни продукти, сирене с джинджифил, зеленчуково пате́ с моркови, бадемово вино, както и още много италиански продукти, подходящи за полезната средиземноморска диета.
 
Международен панаир Пловдив с отличие за подкрепа на образованието  

Здравословните тенденции са основна тема и на международна конференция за храните на 22 февруари. Ще се обсъждат биопроизводството, вредните и полезните  добавки, енергийните стойности,  етикетирането и опаковките. Организатор е Съюзът по хранителна промишленост.
 
Ендокринолог ще дава консултации за балансирано хранене на  щанда на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет. Посетителите ще научат как да подбират продуктите според сезона и възрастта си. Ще се правят измервания на кръвна захар.      
 
Посетителите имат възможност да дадат оценки в конкурса „Изборът на потребителя“. Професионалистите могат да се запознаят с  нови технологии, машини и материали за хранително-вкусовата  индустрия в разширената технологична зона, където участниците също са повече от миналата година.
 
„Фудтех“ и „Вкусове от Италия“ отново са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване заедно с изложбите „Агра“ - за селското стопанство, и „Винария“ - за лозарството и винарството.