Депутатите: Отнемане на лиценза на EVN при второ нарушение!
Депутатите: Отнемане на лиценза на EVN при второ нарушение! / netinfo

Втора проверка на австрийската компания EVN с акцент върху разходите за улично осветление и консумацията на общините да бъде извършена от ДКЕВР. Това реши с пълно единодушие Комисията по жалби и петиции на гражданите, която днес заседава по 2 оплаквания на 430 частни абонати от Стамболийски за надписване на киловати и на общината - за 11 000 лева щета от неотчитане на нощна тарифа на уличното осветление. Комисията препоръча на регулатора и на Министерски съвет при повторно констатиране на нрушение от страна на собствениците на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора да се пристъпи към производство по отнемане лиценза на EVN .

Има законово основание за това в глава VІ на Закона за енергетиката и то е формулирано като “работа против обществения интерес и неизпълнение на предписание на контролиращите органи, заяви пред Дарик председателят на комисията Йордан Бакалов.

Депутатите изискаха в 15-дневен срок Агенцията за приватизация да им предостави приватизационния договор с EVN – нещо, което вече бе отказано на областния управител на Пловдив Тодор Петков и на други местни институции.

Заместник-кметът на Стамболийски Николай Хаджийски съобщи, че след заседанието в парламента днес е получил уверения от представител на EVN , че общината ще бъде компенсирана за неотчетената нощна енергия на уличиното осветление от януари до края на септември. Преди това обаче от австрийската компания са се опитали да оспорват претенциите с аргумент, че електромерите на уличните лампи са еднотарифни, макар че в приложението към договора с общината те са записани като двутарифни.