Демонстрираха GPS-системата за контрол на автобусите
Демонстрираха GPS-системата за контрол на автобусите / netinfo

Контролен център, който ще наблюдава автобусите в градския транспорт в Пловдив бе открит днес в общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Пет компютъра и голям монитор следят движението на 10 автобуса на петте фирми от градския транспорт по линиите 37, 1, 20, 18, 27 , 9 и 6, 44 и 116, които от днес с оборудвани с GPS-и.

GPS-системата, която бе демонстрирана днес, струва на общината 35 700 лв., а всеки превозвач ще оборудва за в бъдеще собствените си автобуси с GPS-и, като това ще им струва по-малко от 740 лв., коменитра днес шефът на общинското предприятие Вичо Кузов. Общо 260 са автобусите по 29 линии в градския транспорт, които ще бъдат оборудвани с новите системи, GPS-и ще бъдат поставени и на всички 60 тролейбуса, които обслужват 8 линии. Крайният срок да бъдат оборудвани всички рейсове е 30-ти юни, съобщи кметът Славчо Атанасов днес, но по информация от общинския транспортен отдел, това ще стане до края на март.

Чрез тази система ще се контролират автобусите и ще се знаят причините за закъсненията, коментираха превозвачи днес. Тя предполага и допълнителни екстри за превозваческите фирми като паникбутон в автобусите, връзка с шофьора, ще се следи горивото и др. GPS-системата позволява да бъдат инсталирани електронни табла по автобусните спирки. Кметът заяви, че ще проведе разговор с концесионера на спирките, това да стане, така както е заложено в концесионния договор. Така гражданите ще могат да следят къде се намира автобуса, колко време остава до пристигането му, какъв е маршрутът му и т.н.

Славчо Атанасов публично призна, че е загубил облог с репортера от Дарик Мария Троева, че GPS-системата ще влезе в употреба до Коледа. Все пак ние изпълнихме част от обещаното, но се оказа, че това е технически невъзможно, обясни кметът и заяви, че ще спази обещаната договорка.