Делът на общината в панаира стопен в нарушение на решение на местния парламент
Делът на общината в панаира стопен в нарушение на решение на местния парламент / netinfo
Делът на община Пловдив в смесеното дружество Пълдин туринвест”, което държи 49% от “Международен панаир Пловдив”, е стопен под една четвърт от акциите в нарушение на решението на Общинския съвет. Това стана ясно днес, след като заместник-кметът Георги Григоров обяви, че е разпоредил пълна проверка на смесената фирма между общината и бизнесмена Георги Гергов и на механизмите, по които собствеността на общината е паднала от 75% от капитала на “Пълдин туринвест” на 24, 98%.

В решението, с което Общинският съвет дава съгласие за апортиране на паркинга пред панаира, терен до “ Санкт Петербург” и 14 имота в Стария Пловдив, като санитарен минимум за собствеността на общината са посочени 25%. В резултат на двукратно вдигане на капитала на “Пълдин туринвест” акциите й обаче са паднали под тази определена от съветниците граница. Капиталът на смесеното дружество с Гергов е вдигнат веднъж на 83 млн лева /на 5 март/ и втори път – на 200 млн лв /на 24 април/. Това е станало без общо събрание, защото с промени в устава на дружеството от януари Съветът на директорите може да взема подобни решения. Красимир Обретенов, представител на общината в директорския борд, е заявил, че не знае за увеличенията на капитала, заяви Григоров.

Заместник-кметът призна, че общината е “на тъмно” за оценките на апортиранеите от нея имоти в “Пълдин туринвест” и посочи, че не разполага дори със съдебното решение от 24 април за вдигане на капитала на 200 млн.

Няма никакъв юридически вариант общината да изтегли имотите си, единственото, което може да направи, е да продаде акциите си, каза Грагоров в отговор на въпрос как може да излезе от “Пълдин туринвест”. За бъдещите си ходове градската управа ще мисли след финала на проверката, която трябва да приключи до средата на януари.