Дават 10 000 лв. за лого за българското председателство на Съвета на ЕС
Дават 10 000 лв. за лого за българското председателство на Съвета на ЕС / снимка: Кирил Кирилов

Областен информационен център (ОИЦ) – Пловдив е предоставил информация относно възможностите за финансиране чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/ на Европейския съюз на над 2 000 души през 2016 г. 1671 от тях са участници в 62-те реализирани информационни събития на територията на 18-те пловдивски общини, 314 лица са посетители офиса на ОИЦ – Пловдив и повече от 20 са отправили запитвания по телефона. Данните съобщи г-жа Мария Витанова – Вълканова, управител на центъра, по време на организираната среща с представители на медиите от Пловдив и региона.

По време на срещата присъстващите бяха запознати с напредъка по изпълнението на програмите по ЕСИФ в Област Пловдив. Според информацията, от началото на новия програмен период в изпълнение на Програмата за развитие на селските райони в Пловдивска област, са сключени 201 договора на стойност 65 208 787 лева. По оперативните програми са подписани 244 договора за общо 296 605 288 лв. Най-голям е броят на подписаните договори по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ – 143 бр., следван от ОПРЧР с финансирани 76 бр. договори.

На представителите на медиите бяха представени още актуалните възможности за включване на медии в процедури за кандидатстване.

Присъстващите получиха и базова информация за същността, ролята и значението на Съвета на ЕС – Гласът на държавите членки на Съюза.

Според задълженията, произтичащи от Договора за функционирането на ЕС, България ще поеме ротационното Председателство на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 г., като част от „тройката“ Естония-България-Австрия и ще изпълнява това задължение за срок от 6 месеца. По време на своите председателства трите държави ще трябва да работят заедно по съставянето и изпълнението на една обща програма. В рамките на своя шестмесечен мандат българската държава ще бъде ръководител, организатор, координатор и медиатор в дейността на 160 работни групи и 20 000 делегати, ангажирани да прецизират текстовете на новите европейските директиви и регламенти.

Председателство ще предостави възможности на България да популяризира своето културно, природно и историческо богатство.

Участниците бяха запознати и с обявения Конкурс за лого на Българското председателството на съвета на ЕС през 2018 година, чийто срок за подаване на предложения е 30 декември 2016 г. Спечелилият конкурса ще получи 10 000 лв. Повече информация по темата, може да бъде намерена на http://www.nha.bg/bg/konkurs/konkurs-za-logo-na-bulgarskoto-predsedatelstvo-na-suveta-na-es

Областен информационен център – Пловдив осъществява своята дейност по проект BG05SFOP001-4.001-0014-С01 „Ефективно функциониране на областен информационен център в гр. Пловдив“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС.