Д-р В. Сербезов: Трагедията в Горни Лом е тъжна метафора на взривените институции
Д-р В. Сербезов: Трагедията в Горни Лом е тъжна метафора на взривените институции / снимка: Петър Тодоров
Република БГ: ГЕРБ залагат нереалистични бюджети
75236
Република БГ: ГЕРБ залагат нереалистични бюджети
  • Република БГ: ГЕРБ залагат нереалистични бюджети

Трагедията в село Горни Лом е тъжна метафора на взривените институции, на ценностната ни система и държава. Това заяви в предаването Дарик кафе д-р Валерий Сербезов, дългогодишен учен в областта на нанотехнологиите и кандидат за народен представите от ПП Република БГ.

Дебатът за планираното от ГЕРБ увеличение на местните данъци и такси е най-добре да се отложи за 2015 година, когато ще има избори за кметове и общински съветници, каза още д-р Сербезов. Ако от ГЕРБ твърдят, че всичко е съобразено с общинските приходи, не е нужно да се емитира нов дълг на община Пловдив. Дали това не е обща практика при управлението на ГЕРБ, когато заради фалшиво оптимистични подходи се създават много финансови проблеми после, за да се попълнят дупките в бюджета, заяви представителят на ПП Република БГ.

Ако в бюджета на общината са заложени по-малко приходи, трябва да се търсят начини да се компенсират. Ако са блокирани средства в банка, както сега се случва с някои общини със сметки в КТБ, категорично държавата трябва да помогне, смята д-р Сербезов.

Над 400 хиляди българи съзнателно не си плащат здравните вноски, лекарите гледат на пациентите като източник на голяма сума пари, а в същото време се източват средства от болниците, каза още Сербезов. По думите му, трябва да се засили контролът върху разходите на Здравната каса по клинични пътеки.

Според него плоският данък в България трябва да се запази, защото в тежката криза всеки лев, влязъл в в джоба на бизнеса и обикновения човек, е животоспасяващ. Според д-р Сербезов данъчната тежест трябва да се намали, за да се стимулира бизнес активността и да се осигурят ниски банкови лихви за дребния и среден бизнес.

Развитието на индустриалните зони ще продължи, но ще се задълбочи и тенденцията фирмите да се регистрират в съседните общини заради корумпираното управление на гр. Пловдив, което продължава поне от 2 кметски мандата назад, заяви още Валерий Сербезов.