Цвета Караянчева връчи в Пловдив голямата награда на „Чудесата на България“

/ www.parliament.bg

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, голямата награда „Чудесата на България“в категория „Археолог на годината“. Церемонията по обявяване на Годишните награди „Чудесата на България“ се състоя в Малката раннохристиянска базилика в Пловдив.

Доц. д-р Бони Петрунова получи отличието за откриването на златно съкровище от ХІV век в крепостта „Калиакра“. Наградата е и признание за златното лято на археолозите от НИМ. Когато работиш нещо със сърце и душа, нещата се получават, подчерта Цвета Караянчева при връчването на отличието. Тя пожела на доц. д-р Бони Петрунова здраве и много успехи занапред.

Председателят на Народното събрание подчерта, че годишните награди „Чудесата на България“ са израз на общата, благородна и патриотична кауза да бъде представено и популяризирано изключително ценното българско историческо наследство.

През 2019 г. тук - в Пловдив, който след броени дни ще стане Европейска столица културата, ще идват много туристи, които ще намират красотата, духовността и културата, отбеляза Цвета Караянчева. Тя добави, че българското културно-историческо наследство трябва да бъде рекламирано, за да може да намери своето заслужено място в европейската съкровищница.

В церемонията за връчване на годишните награди „Чудесата на България“ участваха народни представители, представители на изпълнителната и местната власт.