“Чистота” иска несъстоятелност за “ЕкоГлобал”
“Чистота” иска несъстоятелност за “ЕкоГлобал” / netinfo

Общинската фирма “Чистота” е завела дело за несъстоятелност на “ЕкоГлобал”, чийто подизпълнител бе доскоро в район “Южен”, научи Дарик. Още трима кредитори искат запор на сметките на фирмата, която изпълнява 15-годишна обществена поръчка за чистенето на Пловдив.

 

 Пуснахме иска преди две седмици, тъй като “Еко Глобал” ни дължи 67 000 лева, които отказва да плати, потвърди управителят на “Чистота” Христо Костадинов. Припомням, че “Чистота” пое изцяло сметосъбирането в  район “Южен”, след като община Пловдив прекрати договора с “Еко Глобал” и поиска 1,8 млн. лв неустойка за неизпълнението на договора.

 

Делото за несъстоятелност ще  бъде прехвърлено от Пловдивския в Смолянския окръжен съд,  където е регистрацията на “ЕкоГлобал”, сочи неофициалната информация на Дарик. Там е заведено и делото на община Пловдив, съобщи председателят на съда Радка Свиркова. Припомням, че с него градската управа иска прекратяване на договора за район “Южен” и втори запор на сметките като обезпечение за дължимата неустойка.

 

Още един кредитор на комуналната фирма – частното дружество “Робул”, е сложил  под възбрана банковата й сметка заради непогасен дълг от 1,3 млн лв. Това е станало преди 4 дни.

Според юристи, не е изключено комуналната фирма, която изпълнява 15-годишна обществена поръчка да чисти Пловдив, наистина да бъде обявена в несъстоятелност, тъй като цялото й имущество, включително и сметосъбиращата техника, отдавна е прехвърлено на трети лица и фирми.