Чепеларци с протест днес под прозорците на ВСС, против закриването на прокуратурата

/ Дарик архив
Днес жители на община Чепеларе излизат на протест под прозорците на Висшия съдебен съвет в София, като по този начин искат да изразят недоволството си от закриването на Районната прокуратура в родопския град.

Специално за протеста тази сутрин от Чепеларе в посока столицата, потегли пълен петдесет местен автобус, няколко леки автомобила и един микробус. Протестът е насрочен за 11:00 ч, като на висок глас ще се изрази недоволството от решението за закриването на Районната прокуратура в града, което предвижда тя да се трансформира в териториално отделение на държавното обвинение в Смолян.

От Инициативния комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на Община Чепеларе, са категорични, че закриването на подразделението на държавното обвинение в града им е неаргументирано и ще навреди на развитието на общината.

Това е трети ефективен протест, който се организира от гражданите на Чепеларе, като през август и септември имаше блокади на главния път Смолян-Пловдив. След първият протест, от Главна прокуратура разпространиха тогава съобщение, с което се оповести, че се запазват двете щатни бройки в звеното на държавното обвинение в Чепеларе, но това не успокои по никакъв начин местните жители.

През седмицата, жителка на Чепеларе е внесла жалба във Върховния административен съд, срещу решението за закриването на Районната прокуратура. Решението на Пленума на ВСС за преструктуриране на Районната прокуратура се обжалва от Теодора Клайджиева.