Частна фирма монополизира 15% от уличната мрежа на Пловдив
Частна фирма монополизира 15% от уличната мрежа на Пловдив / Дарик радио, архив

15% от уличната мрежа на град Пловдив ще се поддържа от фирмата, която ще спечели конкурса за усвояване на 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Това стана ясно по време на днешната сесия на общинския съвет, където бе гласуван анекс към договора на общината с банката, според който фирмата-победител се задължава да запълва дупки, поддържа, мие и чисти шахтите по четирите булеварда, заради които се тегли заема, както и свързващите го артерии.

Парите от 30 милионния заем са предвидени за реконструкция на „Коматевско шосе“, булевардите „Руски”, „Шести септември”, както и изграждането на чисто новия булевард „Северен”. Това означава, че бъдещият победител в конкурса ще се грижи и за булевардите „България“, „Христо Ботев“, моста на Адата и части от 6-ти септември и ще получи пари от 30-милионния заем за извършването на дейсност, която по принцип се извървша от няколко общински предприятия.

Според представители на опозицията този анекс представлява конфликт на интереси и е сериозна предпоставка за корупция. Дани Каназирева обясни, че по този начин община Пловдив ще поддържа улиците чрез частна фирма и дори ще плаща лихви за това. Николай Радев от БСП пък поиска да се намалят данъците, защото дейността, която ще извършва фирмата ще се припокрият с дейността на „Чистота“ и парите, които пловдивчани дават за такса „Битов отпадък“.

 

Зам.-кметът Димитър Кацарски пък обясни, че анексът е по настояване на Европейската банка за възстановяване и развитие и целта му е да се удължи гаранционния срок на булевардите, за които ще се използва заемът.