/ netinfo
България е вече в Топ 10 на Европейските туристически дестинации, като изпреварваме вече страни като Кипър, Черна гора, а сме на едно ниво с Португалия. Това заяви заместник-министъра по туризма Любен Кънев в Смолян, където присъства на откриването на ХV-то Туристическо изложение „Планините на България - гостоприемство в четири сезона" .

Наближава юбилейното десето издание на "Дефиле на младото вино"

Според статистиката, изпреварваме въпросните страни, както като брой туристи, така и по приходи. Освен това се наблюдавала и сериозна тенденция на увеличаващия се интерес към четири и пет звездни туристически дестинации в страната ни, като вече имало заявки за подобни маршрути с години напред.

„Това, което го желаехме през годините, да привличам все повече качествени туристи вече е факт. Тенденциите са да привличаме туристи за четири и пет звездни дестинации, за което можем да се гордеем“, коментира Кънев.

Според него, ръста на туристите в страната ни от началото на годината е близо 5 %, като все още не са готови резултатите от септември. „Дълги години се опитвахме да вкараме септември месец в летния туристически сезон, това вече също е факт.

Пловдив участва в състезание за Купата на туристическите агенти на изложение в Париж

Все още обаче нямаме данни за него и не мога да говоря с конкретика“, добави зам.-министъра на туризма. Любен Кънев очаква и близо 5 % ръст и през настоящият зимен сезон, като подчерта, че все повече българи вече ценят родното.

„Българинът е качествен турист. За изтеклата година близо 59 % от родните туристи са предпочитали да почиват във вътрешността на страната, а около 41 % в останалата част.

Това означава, че се цени по достойнство, това което се предлага от различните туристически райони“, добави Кънев.