/ БГНЕС
евровот
101683
евровот
  • евровот

Като тежка загуба определи изборният резултат председателят на групата общински съветници от БСП в Пловдив Николай Радев. Близо 10% е разликата между партията, спечелила най-много гласове - ГЕРБ, и политическата сила, ръководена от Корнелия Нинова.

Нинова обяви процедура за избор на нов председател на БСП (ВИДЕО)

Около 34% от евровота е събрала партията на Бойко Борисов под тепетата, с около 2% по-нисък е резултатът им за Пловдив област. БСП остават втори – с 25% за града и 28% за областта. Областният лидер на левицата Георги Гергов каза, че ще коментира по-обстойно утре, но беше категоричен, че за ниските резултати ще се търси сметка на всички нива.

"Трета сила в областта остава ДПС с 12 процента и половина, но резултатът им в града е под четири процентовата бариера. ВМРО имат близо 11% за Пловдив и близо 8 на сто за областта. Този резултат ни удовлетворява", каза градският лидер на ВМРО Борислав Инчев.

ГЕРБ печели убедително и в Пловдив, силен преференциален вот в града на тепетата

Както в Пловдив, така и в областта прави впечатлиние силният преференциален вот. Избирателната активност и в двете районни избирателни комисии беше под 30%. Изборният ден протече спокойно, без констатирани сериозни сигнали и нарушения. Не е имало и опорочаване на изборния процес. 

166 са недействителните бюлетини за област Пловдив на изборите за народни представители в Европейския парламент, съобщи за Дарик радио председателят на 17 РИК Дарина Тодорова.

Избирателите, които са подали вота си машинно, са 5 705. Окончателният резултат за избирателната активност в областта е 27.94%.

Чуйте и от приложеното аудио.