Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
Изпълнителното бюро на БСП ще предложи утре на заседанието на Националния съвет да се стартира процедура за избор на председател на партията. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след проведените вчера европейски избори.

Тя посочи, че за първи път изборът ще се случи по новия устав, като за председател ще гласуват всички членове на партията. Ще се явя на избор пред цялата партия заедно с всички останали кандидати, заяви Корнелия Нинова.

Областен съвет на БСП-Стара Загора

Не можете да считате, че от днес съм председател в оставка, защото нямаме правила за избор на нов, коментира Нинова в отговор на въпрос. Едва когато стартира процедурата, тогава аз ще се оттегля, за да участвам на равни начала с всички, посочи тя. Нинова изрази надежда, че това ще отнеме не повече от месец-два.

Ще внесем предложение парламентарната група да се върне в Народното събрание и да внесе отново закона за КПКОНПИ, промени в Закона за съдебната власт за избор на европейски прокурори и за правомощията на главния прокурор, съобщи още лидерът на БСП.

Нинова посочи, че БСП са загубили тези избори по две групи причини: външни - корпоративен вот, използване на администрацията, страх у хората, и вътрешни, партийни причини. По думите й отговорността трябва да е солидарна - от основни партийни организации до председател. ГЕРБ имат повече гласове, победиха, но ниската избирателна активност е голяма тревога, коментира тя.
 
 
На живо - пресконференция на БСП

На живо - пресконференция на БСП

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в Понеделник, 27 май 2019 г.

"Мобилизирана ли беше партията? Категорично да", каза лидерът на БСП и добави, че общинските и областните конференции ще направят анализи по места на резултатите и ще решат дали искат смяна на ръководствата. Тя посочи, че масово се твърди от вчера, че ядрото, членовете на БСП не са излезли да гласуват, което категорично не отговаряло на фактите. "Ние имаме 450 005 гласа, това е ядрото на БСП и твърдя отговорно, че БСП излезе да гласува на тези избори", заяви Нинова. Не успяхме негативният и протестният вот да го привлечем към БСП, отчете тя.

Нинова отбеляза, че само БСП като партия увеличава в абсолютен брой гласовете си спрямо предишните европейски избори и броя на евродепутатите си. По думите й други партии или запазват положението, което са имали досега, или губят. Гордея се с това, че БСП е партията с най-много преференции, посочи още тя.

Областен съвет на БСП-Стара Загора

Според Нинова отсъствието на БСП от парламента не е повлияло на резултатите от евровота. Тя посочи, че според анализатори, политолози и социолози две седмици преди изборите, когато са били извън Народното събрание, са водили или са били наравно с ГЕРБ.

Голямата ни тревога и то за България е ниската избирателна активност, на фона на активността в Европа, каза лидерът на БСП. По думите й това е урок за всички партии да си вземат поука защо хората не ги харесват. Ниската активност представлява и слаба легитимност и представителство на партиите - всички взети заедно ще представляваме по-малко от 2 млн. българи, посочи тя. И трето, по думите й, ниската избирателна активност прави значим корпоративният, фалшифицираният, купеният вот.
 
 „Галъп интернешънъл“: Около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално

 
БГНЕС


Тя поздрави всички, които са гласували, независимо за коя партия. Най-сърдечно искам да благодаря на тези, които ни подкрепиха, каза Нинова. Знам, че са разочаровани, но искам да им кажа да не униват и че продължаваме напред със същите сили, добави тя.
 
БТА