Бизнесмен сортира храна за бедни
Бизнесмен сортира храна за бедни / netinfo

Първото в страната Сдружение с нестопанска цел “Хранителна банка” се учреди в Пазарджик. Основна негова дейност е съхранение на продукти, тяхното сортиране и разпределение в хранителни пакети, с цел подпомагане на нуждаещи се граждани. То ще бъде регистрирано в обществена полза, а за председател на Управителния съвет е избран собственикът на търговска верига ”Явор” Благо Солов.

На срещата на учредителите председателят на Общинския съвет в Пазарджик Тодор Попов съобщи, че първото дарение по банковата сметка на Сдружението ще бъде в размер на 1 000, предоставени от наградния фонд на отбора по футбол на фирма “Явор”.

От Областния съвет на БЧК поеха ангажимент, че до стабилизиране на новоучреденото сдружение ще продължат да раздават както и досега месечно по 100 хранителни пакета на нуждаещи се.

За популяризиране идеята за създаване на подобни сдружения в цялата страна по инициатива на директора на ОС на БЧК  Живко Дишков на 30 юни в Пазарджик ще се проведе среща с организациите на червения кръст и общинските ръководства на градовете Стара Загора, Шумен и Добрич, където до този момент също функционират хранителни банки.

Идеята е да се създадат такива организации във всички областни центрове, за да се търсят възможности за подобряване политиката на държавата в областта на подпомагането на нуждаещите се групи от наши съграждани.