Бившата Гарнизонна фурна минава под шапката на район „Западен“
Бившата Гарнизонна фурна минава под шапката на район „Западен“ / снимка:Виктор Кадири/ Дарик Пловдив

Имотът на бившата Гарнизонна фурна ще бъде прехвърлен под шапката на администрацията на район „Западен. Това стана ясно днес по време на официалното предаване на обекта от областния управител Розалин Петков на изпълняващия длъжността кмет на Пловдив Димитър Кацарски.

Петков припомни, че преди десетина години на това място е трябвало да бъде построена многоетажна сграда, която да приюти всички държавни институции в Пловдив, но в последствие идеята е отпаднала.

Със свое решение от 18.09.2015, Министерският съвет прехвърли безвъзмездно собствеността на поземления имот, заедно с 9 едноетажни сгради в него, в полза на община Пловдив.

Община Пловдив възнамерява да бутне сградите, намиращи се на терена с площ от 7 декара и там да бъде изграден голям парк и паркинг. Все пак една от сградите ще бъде запазена, тъй като в нея се помещава  архивът на Здравната каса, а на другото място ще бъде изграден парк с много зеленина, кътове за отдих и детски площадки, коментираха за Дарик радио от общинската администрация.

До края на годината на район „Западен“ ще бъдат осигурени средства за проектиране , а през 2016 г. се предвижда да започне реалното изграждане на най-новото зелено пространство в Пловдив, което е в непосредствена близост с парк „Отдих и култура“ и Гребния канал.