Бира с изтекъл срок по заведенията
Бира с изтекъл срок по заведенията / снимка: Виктор Кадири
Бира с изтекъл срок на годност продават в заведенията в Пловдив, установи репортерска проверка след подаден сигнал в редакцията на Дарик радио. В няколко заведения в „Тракия” се сервира бира, на чийто етикет пише: „годна до 24 март 2008”. Пивото е на две от най-продаваните търговски марки в България – „Загорка” и „Каменица”. Чуйте / от прикачения звуков файл / какво разказаха пред Дарик радио Цветелина Маркова и Янчо Станев, които са пили „Загорка Голд”, „Загорка Спешъл” и „Бекс” с изтекъл преди 2 месеца срок на годност.

Собственикът на едно от заведенията обясни, че става дума за грешка от страна на сервитьорките. Той призна, че бирата наистина е с изтекъл срок на годност, но я държал в заведението само за негова лична консумация и не е трябвало да бъде сервирана на клиенти.

От PR агенциите на „Загорка” АД и „Каменица” АД заявиха официално, че практиката е да работят с дистрибутори на едро и директно само с някои вериги хипермаркети. Много често, вследствие на неправилно съхранение на продуктите в търговската мрежа, се влошава качеството на пивото. Нерядко заради завишената от търговците продажна цена, бирата залежава и срокът и на годност изтича, уточниха от агенциите на двете пивоварни.

Ако се установи продажбата на бира с изтекъл срок на годност, могат да бъдат санкционирани единствено собствениците на заведенията и търговските обекти, заявиха от РИОКОЗ Пловдив.

Последствията от консумация на бира с изтекъл срок на годност, най-често са стомашни неразположения и гадене.