/ Дарик архив
Протест на няколко превозвачески организации се планира за следобедните часове в Пловдив. Исканията им са за оттегляне на законопроекта за Българската автомобилна камара. Според председателя на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова текстът е лобистки, като зад него стои малка група от хора.
 
Протестните действия ще се извършат на трите автогари в Пловдив – „Юг“, „Родопи“ и „Север“.
 
Очаква се между 14.00 и 15.30 часа да бъдат спрени всички курсове от междуградския транспорт, обяви за Дарик превозвачът Веселин Дошков. Това не засяга градския транспорт – там рейсовете ще се движат по график, без да има нарушения в схемата.  
 
Автобусните превозвачи отдавна настояват за своя браншова организация. Протестът им е основно заради това, че се прави обща организация на пътническите и товарни превози, а интересите и проблемите им са различни.
 
В днешните протестни действия се включват четири организации – Националното сдружение на автобусните превозвачи, Националният съюз на превозвачите, Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорт и Корпорацията на автомобилните превозвачи.
 
Протестът днес е предупредителен, а ако законопроектът не бъде оттеглен, от 25 юни ще започнат по-мащабни протестни действия, които ще бъдат подкрепени и от тежкотоварните превозвачи.