”Атака” стартира кампания за ранна диагностика на онкоболести
”Атака” стартира кампания за ранна диагностика на онкоболести / netinfo

Кампания за безплатни прегледи за рак на гърдата стартира от днес в Пазарджик ПП „Атака“ и кандидатът за кмет на общината Лъчезар Кръстев. Прегледите се провеждат в 214-ти кабинет на МБАЛ „Здраве“ от завеждащата на Рентгенологичното отделение д-р Мария Тимева.

“Инициативата, която подемаме, е продължение на националната кампания срещу рака на гърдата. Горд съм , че аз, като кандидат за кмет, мога да предоставя тази възможност за по-голяма сигурност на моите избиратели. Благодарение на ранната диагностика, и моята съпруга преодоля здравословен проблем“, заяви Лъчезар Кръстев. Той се срещна днес с д-р Мария Тимева и посети кабинета за безплатни прегледи, за да се увери лично в създадената добра организация.

„Ранната диагностика на рака на гърдата е от първостепенно значение. Жените над 30 години трябва задължително да преминат на преглед с ехограф . Чрез ехографското изследване се откриват злокачествени образувания, когато те са в ранен стадий, под 1 сантиметър, което и позволява благоприятен изход от лечението на 90 процента от пациентите“, каза д-р Мария Тимева.

Графикът за първия ден от безплатните прегледи бе запълнен. За огромния интерес към инициативата на политическа партия „Атака“ свидетелстваха и пациентките пред кабинет 214 в МБАЛ „Здраве“. 40-годишна жена сподели, че идва от Братаница специално за скрининговото изледване. Тя е разбрала за инициативата на „Атака“ от медиите и я приветства. Безплатните прегледи в МБАЛ „Здраве” ще продължат до края на седмицата. Записването става предварително на регистратурата в болницата.