Американският посланик и шефа на ВКС откриха инфоцентър в Пловдив
Американският посланик и шефа на ВКС откриха инфоцентър в Пловдив / netinfo

Посланикът на САЩ Джон Байърли откри Информационен център в Съдебната палата в Пловдив. На откриването присъстваха председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров, както и съдии от Пловдив.

Информационният център на Съдебната палата в града е изграден с помощта на Американската агенция за международно развитие и Инициативата за укрепване на съдебната система по линия на Програмата за съдилища-модели и съдилища- партньори.

В програмата участват 32 съдилища от България. Чрез нея се насърчават и подпомагат усилията на съдилищата за подобряване на работата им, за постигане на по-висока прозрачност, ефективност и отчетност в контекса на съдебната реформа в страната. Един от основните й приоритети е изграждането на по-ефективна, открита съдебна власт чрез улесняване на достъпа на гражданите до съдилищата, предоставяне на навременна и всеобхватна информация.

В Съдебната палата в Пловдив хората ще могат да получават информация за работата на Районния, Окръжния и Апелативния съд, за движението на делата, за държавните такси в съдилищата, за мястото на канцелариите и деловодството на палатата.

Посланик Джон Байърли заяви, че САЩ ще продължат да помагат за развитието на съдебната реформа в България. Той отбеляза, че само с широко обществено обсъждане ще бъдат направени най-точните промени в Конституцията на България.