Академик на полуфинал за Купата след втора победа срещу Берое
Академик на полуфинал за Купата след втора победа срещу Берое / netinfo
Академик Бултекс 99 е на полуфинал в турнира за Купата на България и така успя да повтори постижението си от миналогодишното издание на надпреварата. Отборът на Асен Николов спечели и реванша срещу носителя на трофея Берое в Стара Загора с 81:79 /26:31, 22:15, 17:14, 16:19/ след като имаше 6 точки аванс от първата среща в Пловдив преди седмица. Студентите проведоха отлично двубоя и победиха напълно заслужено. Реферите обаче не бяха на нивото на мача и направиха куп неадекватни отсъждания в ущърб на пловдивчани.

Нервите взеха връх в последната чeтвърт, когато гардът и най-резултатен играч на Берое Майк ди Нуно два пъти си изпусна нервите и заслужено бе изгонен. Вторият път удари без топка Митко Димитров, а докато реферът Милен Цветков го извеждаше от залата, удари и него.

Берое тръгна с 4 поредни тройки и много висок процент в стрелбата и взе аванс от 5 точки след първата четвърт. След това гостите заздравиха защитата и постепенно обърнаха мача и резултата. След почивката в един момент разликата стигна 11 точки в полза на пловдивчани, но с помощта на реферите домакините стопиха пасива до 2 точки. С точни далечни стрелби на Юмипиг и Дурчев и добра игра под коша на Маравич обаче студентите отново дръпнаха и не позволиха изненада, като умело контролираха темпото и мача в заключителната му част.

Мартин Дурчев бе най-резултатен за победителите с 20 точки и 4 от 7 на тройката, Юмипиг добави 14, Маравич записа дабъл-дабъл с 13 точки и 11 борби. Същия актив от точки има и Бачев. За Берое Майк ди Нуно се отличи с 30 точки /6 от 10 на тройката/. Александър Янев записа дабъл-дабъл с 16 точки и 16 борби. Своя принос за победата безспорно даде и многобройната пловдивска агитка в залата в Стара Загора, в която имаше и много деца от школата.

В полуфинала Академик Бултекс 99 ще играе с Рилски спортист, в другия двубой ще спорят Левски Лукойл и Балкан.