/ Дарик архив
Запис на заповед
100353
Запис на заповед
  • Запис на заповед
Когато трябва да се обезпечат авансови преводи, които една фондация извършва към свои бенефициенти, е нормално организацията да поиска да бъде подписан т.нар. документ „запис на заповед“. Това коментира пред Дарик адв. Милена Станджикова. По думите й организацията няма как по друг начин да си гарантира възстановяването или правилното оползотворяване на средствата.
 
Юристката коментира още, че още през 2014 г. е създадена практиката да се подписва запис на заповед, когато се реализират грантови проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Тя каза още, че това е добра и общоприета практика, за да се обезпечи евентуална злонамереност в разходването на въпросните средства.

Това е един защитен механизъм, който не би следвало да притеснява бенефициентите, които имат намерение да си изпълнят качествено проектите, категорична бе адвокатката.

Същевременно адв. Снежана Стефанова заяви пред Дарик, че няма никакво основание да се подписва запис на заповед, при положение, че всички договори за проектите са с ясни клаузи и пакетът от необходими документи, с който всички са запознати, е обявен още в началото на процеса на кандидатстване. Нещо повече, представителите на организациите, които имат одобрени проекти, не трябва да подписват като физически лица. Няма и никакво основание, общинската фондация да отказва изпълнение на тези проекти, ако бенефициентите не подпишат допълнителното споразумение за новите изисквания, коментира още адв. Стефанова. 

Чуйте и от приложеното аудио.