/ Thinkstock/Getty Images
Всички неправителствени организации, представители на сдружения, артисти и културни оператори, които имат одобрени проекти към програмата на Европейска столица на културата в Пловдив, не са задължени да подписват наложената им допълнително "Запис на заповед". Това коментираха пред Дарик юристи по повод новите изисквания, обявени за всички, които имат одобрени проекти и организират събития към три от отворените покани - "Малки проекти", "В последния момент" и "Градове кандидати" на ОФ "Пловдив 2019". Допълнителните документи се изискват след решение на Управителния съвет на общинската фондация, за което има издадена и заповед на изпълнителния директор Кирил Велчев.
 
Аргументите за това решение са административни и фондацията трябва да има гаранции за авансовото плащане по тези проекти, каза в интервю за Дарик радио Светлана Куюмджиева. Тя уточни, че договорите, които от ОФ Пловдив 2019 подписват с бенефициентите "не са достатъчна защита" и това налага на всички да се изпраща и "запис на заповед".
 
Още при обявяване на програмите, съдържанието на договорите, правата и задълженията на страните, предварителните условия за кандидатстване на бъдещите бенефициенти и критериите за одобрение са обявени ясно. Абсолютно е недопустимо след приключване на кампанията по набиране на проекти, след приключване на преговорите и подписване на договорите, да се изискват допълнителни документи към основния пакет. Така е по всички програми, по които се разходват средства за обществени дейности и всяко допълнително изискване е незаконосъобразно, категорична е Снежана Стефанова, адвокат по европейско право, управител на Фондация "Правна алтернатива" и лектор към Центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев". Адвокат Стефанова обясни, че от 18 години ръководи и управлява десетки правозащитни проекти и до момента не е срещала подобен прецедент. 
 

адв. Снежана Стефанова
личен архив

 
Няма никакво основание да се подписва запис на заповед, при положение, че всички договори за проектите са с ясни клаузи и пакетът от необходими документи, с който всички са запознати, е обявен още в началото на процеса на кандидатстване. Нещо повече, представителите на организациите, които имат одобрени проекти, не трябва да подписват като физически лица.
 
Няма и никакво основание, общинската фондация да отказва изпълнение на тези проекти, ако бенефициентите не подпишат допълнителното споразумение за новите изисквания, коментира още адв. Стефанова.
 
Едностранно наложен анекс и изискване за подписване на запис на заповед, може да се счита и за форма за прилагане на натиск, смятат и други юристи, според които казусът е свързан с "непозната от правото конструкция".