Адвокат Екимджиев: Искове срещу община за непочистен сняг
Адвокат Екимджиев: Искове срещу община за непочистен сняг / netinfo

Родителите на учениците от варненската Национална гимназия по хуманитарни науки и изкуства, които вчера бяха принудени да вървят пеш километър и половина до хотел “Копривките” заради непочистен 35-сантиметров сняг, имат големи шансове да спечелят дела срещу община Куклен за претърпени вреди от техните деца. Това заяви пред Дарик радио адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за правна евроинтеграция и защита правата на човека.

 

 По закон общината  може да  бъде освободена от задължението си да поддържа четвъртокласната пътна мрежа само при бедствие и други форсмажорни обстоятелства, посочи адвокат Екимджиев. Припомням, че Иван Джостов, клиент на хотела, заяви пред Дарик, че на призива му да бъде изпратен незабавно снегорин, служителят на общината Димитър Ламбрев е  попитал дали хотелът е платил таксата “смет”, от чиито постъпления се осигурява зимното почистване. Заместник-кмета на Куклен Юксел Расим коментира, че пътят към хижа “Здравец” е лошо почистен заради неплащане на местния налог от туристическите обекти.

 

Недопустимо и незаконно е обвързването на задълженията на общината да почиства пътищата с плащането на местните данъци и такси, категоричен е адвокат Екимджиев. Той сравни това с отказ на спешна медицинска помощ при неплатени здравни осигуровки и посочи, че неиздължените такси от некоректни данъкоплатци се събират по исков ред, а не с отказ от административно обслужване или от изпълнение на други задължения на общината.