/ Thinkstock/Getty Images

95 000 лева наем е платила за миналата година Община Пазарджик на „Тролейбусен транспорт“ АД за ползване на автовишката на дружеството. Това се разбра на днешната сесия на Общинския съвет при обсъждането на предложението за упълномощаване на кмета Тодор Попов да участва като представител на общината в Общото събрание на фирмата на 6 юни.

Обсъждат заема на Община Пазарджик за ековноските

Данните изнесе съветникът от АБВ Атанас Шопов, който риторично попита колегите си в залата дали смятат това за нормална цена и им припомни, че тези пари не са нито на кмета, нито на съветниците, а на данъкоплатците.

Шопов гневно коментира, че за половината от тези пари общината би могла да купи собствена автовишка на старо, а наемът на такива съоръжения вървял по около 22 лева на час.

Тодор Попов отсъстваше от заседанието, така че се наложи финансистът на общината Георги Гайдаров да отговори от трибуната. Въпреки неясния и уклончив изказ се разбра, че фактите са такива и сумата за наема е точно цитирана.

Стана ясно още, че за миналата година дружеството, което е 50% общинско и 50% - собственост на „Хебър бус“, отчита 96 000 лева загуба, а от основната дейност загубите са за 500 000 лева.

Това се дължи на намаляването на населението в града със 7 000 души, както и на дъмпинга на таксита, които возят пътници на цената на билета за градски транспорт, информира Евтим Янев от ГЕРБ.

Заем от 2 млн. лева иска Община Пазарджик от бюджета

Той заяви, че кметът няма как да върне числеността на населението, но посъветва да се вземат мерки срещу нелоялната конкуренция, за да се запази екологичният електрически градски транспорт.

Макар и след бурни дебати мина и точката за вземане на нов заем от 2 млн. лева. Те са нужни на общината, за да покрие част от дълга си към РИОСВ, след като от 2011 година не са плащани задължителните отчисления по Закона за управление на отпадъците.

За част от натрупаната сума – 4,5 млн. лева, има издаден акт и общината е осъдена да плати, а целта е да се избегне принудително събиране и евентуален запор на сметки. Общият размер на отчисленията е 7,8 млн. лева, от които са платени около 800 000 лева.