50 гайдари от Калофер свирят на фестивала „Дервиши Варвара 2019“
 50 гайдари от Калофер свирят на фестивала „Дервиши Варвара 2019“
Повече от 800 кукери се очаква да се включат във фестивала „Дервиши Варвара 2019“ днес, а още от второто си издание организаторите дават заявка да надграждат започнатото. Освен 16-те групи от цяла България сред участниците ще бъдат и гости от село Ратево, Македония. Един от най-атрактивните моменти пък ще бъде изпълнението на 50 гайдари от Калофер.

Празникът на маскарадните игри се осъществява от Инициативния комитет на кукерите от селото-домакин, местните кметство и читалище „Селска пробуда“, съобщи секретарят на културното ведомство Иванка Трендафилова.

Сред участниците ще бъдат победителите от миналогодишното първо издание на феста от разложкото село Бачево, техните подгласници от пазарджишките села Церово и Калугерово, спечелилите специалната награда за група с най-много младежи от село Семчиново, пазители на традицията от общините Перник, Раковски, Елин Пелин, Стара Загора, Челопеч, Панагюрище, Пазарджик. Те ще пресъздадат магията на кукерските ритуали и ще гонят злото на стадион „Балкан“.

И тази година ще бъдат присъдени награди за най-автентични, най-зрелищни, най-атрактивни маски и костюми. Специален приз ще връчи ръководителят на Инициативния комитет на кукерите във Варвара Стоян Грозданов. В първото издание той отличи най-малкия дервиш – 4-годишния Тодор Михов от село Бачево.

Домакините също ще играят на стадиона, но без да участват в конкурсната част.

Откриването на празника е от 10,00 часа с фолклорна програма, а фестивалните дефилета започват от 11,30 часа.