снегопочистване
снегопочистване / снимка: Адриан Кулев
Пътищата са проходими при зимни условия, уверяват от ОПУ
Проходът „Превала“ остава затворен за товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета, всички останали пътища в Смолянско са без ограничения, като движението се извършва при зимни условия.
 
Това съобщи зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров. Снежната настилка на „Рожен“ е около 12 см, като температурите тази сутрин тям бяха около минус 9 градуса. В Пампорово снежната покривка е около 10 см, като температурата е малко над минус 8 градуса, а в Смолян снегът е около 5 см, а на високите места в района е около 15 см.
 
„Всички пътища са проходими при зимни условия, въведено е ограничение само за „Превала“, но очаквам днес през деня то да отпадне. Няма получени сигнали за и инциденти и закъсали коли през денонощието“, коментира Петров.
 
През изтеклото денонощие 64 машини са обработвали и разчиствали пътищата в Смолянско, съобщават от Областно пътно управление в Смолян. През нощта е постъпил сигнал за заледени пътища в Доспат, като от пътната служба са взели мерки и са опесъчили в района. По данни на областна администрация в Смолян няма населени места без електричество.
 
През цялата нощ и до момента 41 машини чистят снега в Пазарджишко, съобщават от Областното пътно управление. Към момента в региона няма затворени пътища, нито опасни за движение участъци. Навсякъде е проходимо, но при зимни условия.
 
Почистени се всички републикански шосета. Магистрала „Тракия“ и критични места като отсечките Белово-Юндола, Батак-Доспат, Велинград-Сърница и усойни места в планинските части на областта са опесъчени и обработени със сол.
 
От Пътното припомнят, че въпреки взетите мерки водачите не бива да тръгват на път неподготвени. Автомобилите трябва да са технически изправни, със зимни гуми и снабдени с вериги, които да се ползват при необходимост.