Желязко Христов: Без Национален рамков договор ни очаква катастрофа в здравеопазването
Желязко Христов: Без Национален рамков договор ни очаква катастрофа в здравеопазването / netinfo

Реалист съм, че следващата година няма да е по-лека за здравеопазването и съм безкраен песимист, че без национален рамков договор ни очаква катастрофа в здравеопазването. Това заяви днес в Плевен лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов.

Според него, за да бъде намерено решение на проблема с недостатъчните средства, отделени от държавния бюджет за здравеопазване през 2007 година, трябва да се прецени може ли да се отпусне повече ресурс от бюджетния излишък и от резерва на здравната каса.

“За да имаме здравеопазване на европейско равнище е необходимо министър Гайдарски да се погрижи за актуализирането на здравната карта”, заяви още Желязко Христов. Преодоляването на кризата ще е възможно, ако Министерството на здравеопазването предложи и утвърди гарантиран основен здравен пакет на пациентите, разширен здравен пакет, с който да се създадат условия за свободен избор, с конкуренция между НЗОК и Здравно - осигурителните фондове.

Трябва да бъдат създадени и условия за старт на допълнително здравно осигуряване с ВИП пакети, предложи още д-р Желязко Христов.

Той беше в Плевен, за да посредничи в решаването на конфликта между ръководстовото на плевенската болница и Независимия синдикат при Медицинския университет в града, който възникна заради неуредени финансови въпроси.