Започнаха проверки за спазване на противопожарните норми
Започнаха проверки за спазване на противопожарните норми / netinfo

По настояване на областния управител на Плевен Цветко Цветков служители на Областна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” започнаха проверки по спазване на правилата и нормите за недопускане на пожари в засетите площи с есенници на територията на областта. Предписанията са високата растителност край масивите и в близост до пътищата да се прожъне и да се изорат защитни ивици.

Противопожарните полоси край пътищата от републиканската мрежа, горските насаждения, сметищата, пчелините, гробищата и др. трябва да са с широчина най–малко 6 м., а тези покрай ж.п. линиите, оградите на газоразпределителни станции, кранови възли и очистни съоръжения на магистрални газопроводи, петролопроводи и др. пожароопасни места и обекти с широчина най-малко 10 м. Пълна е забраната за изгаряне на стърнища и други растителни отпадъци като ще се търси отговорност от ползвателите на земеделски земи при случай на огнена стихия.

Използването на открит огън и пушенето трябва да стават най-малко на 50 м. от посеви или складиран фураж, припомнят от областна администрация.