trojan
trojan / Уикипедия
Започна тазгодишното лятно четене в детския отдел на троянската библиотека, съобщават от Народно читалище „Наука 1870 г.”. Първата тема бе "Древни библиотеки, изчезнали безследно". За тях и мистериозната им съдба презентация беше подготвила Тотка Станчева. Младите читатели се запознаха с библиотеката на Ашурбанипал в Ниневия, библиотеката на Аристотел, Александрийската библиотека, библиотеката на Пергам, императорската библиотека в Константинопол, библиотеките на маите, библиотеката Ханлин.
Венета Илиева от Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства беше изненадата на събирането. Тя донесе и показа на малките читатели стари и интересни книги от фонда на музея - "Стематографията" на Христофор Жефарович, издадена през 1741 г. - оригинал, който музеят притежава, и църковни книги - интересни като книжни тела, с дървени корици и метални закопчалки, на църковно-славянски език, изписани с винетки и приписки в полетата. Показаните книги предизвикаха голям интерес у младите читатели.
Следващото събиране е днес и е озаглавено "Аз обичам да чета". От библиотеката призовават децата да донесат любимите си произведения от вкъщи или да изберат от библиотечния фонд.
На 9 юли (вторник) ще бъде второто тематично събиране, темата е "Нарисувай ми овца". Тогава ще бъде предложена интересна презентация на книгата "Малкият принц" от Антоан дьо Сент-Екзюпери и всички заедно ще помъдруват върху посланията, заключени в нея.