Занаяти и гладиаторски борби оживяват в крепостта Сторгозия
Занаяти и гладиаторски борби оживяват в крепостта Сторгозия / archive.dariknews

Като част от инициативата „Европейски дни на наследството, "Регионалният исторически музей в Плевен е организатор и домакин на разнообразни културни събития, които ще се проведат на 26, 27 и 28 септември.

Националната тема тази година е „Интегрирано опазване и социализация на културното и природното наследство". По този повод на 26 септември от 17:30 часа в зала "Катя Попова" ще се състои празничната вечер „Плевен - родно място на фолклорните ансамбли", която е посветена на фолклорните традиции.

В програмата ще бъдат включени документалният филм „Пазителят", Х. Гарибов - основоположник на фолклорните ансамбли и концерт на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев"-Плевен.

На 27 септември - международния ден на туризма студио „Златен век" ще представи ежедневието в античната крепост „Сторгозия" като от 10:00 до 19:00 часа ще оживеят моменти от бита и културата от античността.

80 изпълнители ще възпроизведат съществувалите в спокойните години на просперитет в Римската провинция Мизия различни занаяти, занимания и професии. От сутринта до вечерта посетителите ще могат да се отбият при занаятчиите, легионерите и гражданите и да наблюдават заниманията им. Демонстрациите на гладиаторски борби се представят от група Панкратион към Групосторикоромано - Рим, Италия. Атракциите са през целия ден, за да е пълна представата за устройството на една гарнизонна крепост и за структурата на Римската империя.

На 28 септември в парка на Регионалния исторически музей посетителите ще имат възможност да се запознаят с около 30 вида декоративна дървесна - иглолистни и широколистни видове, както и храстова растителност.

Занаяти и гладиаторски борби оживяват в крепостта "Сторгозия"
netinfo

На 26, 27 и 28 септември Регионалният исторически музей е с безплатен вход за посещение.