Заловиха сериен изнасилвач, признал за 10 случая
Заловиха сериен изнасилвач, признал за 10 случая / netinfo

Криминалистите в Плевен са заловили мъж, извършил 10 изнасилвания на деца и млади момичета. Плевенчанинът е направил пълни самопризнания пред съдия, като подробно е разказал за всеки един от случаите с описание на жертвите, съобщи наблюдаващият прокурор по случая Искра Ганева.

38-годишният Илиян Митков Иванов е заловен по време на оперативно-издирвателни мероприятия относно изнасилване на 13-годишно момиче от 2003 г. След задържането си изнасилвачът е разказал за още 9 случая, извършени в периода 2003-2006 г, 2 от които в София.

Илиян Иванов е избирал дребни на ръст жертви на възраст между 13 и 20 години. Издебвал е момичетата в тъмни улички и със сила ги е завличал на безлюдни места в градинки и строежи. В повечето от случаите е заплашвал жертвите, че има нож. Изнасилванията са брутални, разказа прокурорът.

Изнасилвачът е семеен, с малка дъщеря, той има влязла в сила присъда за едно от изнасилванията - 2 години лишаване от свобода, която е отложена в условна. Предстои да му бъде направена психиатрична експертиза, но според прокурор Ганева, той е съзнавал действията си. Тя сподели, че има съмнения и за още случаи на изнасилвания, извършени от него. Част от жертвите вече са разпитани и са разпознали нападателя си.

Друга част от момичетата обаче не са подали оплакване и няма как полицията да се свърже с тях. Прокуратурата е поискала постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Най-тежкото наказание, което е предвидил законът в този случай, е между 15 и 20 години лишаване от свобода.