Заловиха двама от Гиген, извършвали улов с електрошок на река Дунав
Заловиха двама от Гиген, извършвали улов с електрошок на река Дунав / dariknews

Инспектори от отдел "Рибарство и контрол" на ИАРА-Плевен са извършили проверка на устието на река Искър и река Дунав.

В ранните сутрешни часове, контролните органи забелязали да се приближава лек автомобил, теглещ колесар с лодка. Лодката е спусната във водата и две лица започват да извършват риболов.

На инспекторите направило впечатление, че лицата не пускат мрежи, нито въдици, а от време на време използват кепче. Това ги навежда на мисълта, че най вероятно извършват електро улов. Веднага е потърсено съдействие от органите на МВР. Лицата излизат от реката и потеглят с автомобила. Служители от РУ „Полиция" - Гулянци спират автомобила за проверка и установяват, че той транспортира апарат за електро улов с кабели, акумулатор и уловена риба /сом/.

Нарушителите с инициали Н.М. и П.М. от село Гиген, Плевенско са отведени в РУП-Гулянци и след снемане на обяснения инспекторите на ИАРА им съставили общо 5 акта за извършени нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/. Актовете са за извършване на нерегламентиран стопански риболов със съоръжение за улов с електрически ток, за улов на маломерна риба и за превоз на риба в неспециализирано транспортно средство.

От лицата са конфискувани апарат за електро улов, акумулатор, колесар с лодка и двигател. Уловената риба - 9,350 кг. е иззета и в последствие дарена на социален дом в село Драгаш войвода.