olimpiada
olimpiada / netinfo
През месец септември 2017 г. в България ще се проведе първата Европейска младежка олимпиада по информатика /European Junior Olympiad in Informatics - EJOI/. Събитието е създадено в страната ни и поставя началото на значима практика във всички страни в Европа. Негов инициатор е проф. Красимир Манев, президент на Международната олимпиада по информатика.
  
Първото издание на Европейска младежка олимпиада по информатика ще се проведе от 7 до 13 септември 2017 г. в Иновативен форум „Джон Атанасов”, част от София Тех Парк. Регистрираният до момента брой на участниците, които са от 23 държави и са на възраст до 15 години и половина е около 100.
Един от младежите, които ще представят България в състезанието – Захари Маринов, е от Плевен.
  
Олимпиадата е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, на еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Целта на елитното състезание е насърчаване на интереса към ИТ на децата на Европа, стимулиране на състезателното програмиране и признание за най-талантливите младежи в тази област.
  
Всички, които имат възможност и желаят да подкрепят провеждането на първата Европейска младежка олимпиада по информатика, могат да го направят до 15 август 2017 г.