/ Стъпка за невидимите деца на България
Задържани са петима души, заподозрени във вандалска проява в сградата на Центъра за деца с аутизъм, разположен в сградата на бившия Дом "Детелина" в Плевен.

Сигналът е подаден на 25 август, в 17:10 ч.

vandali
Стъпка за невидимите деца на България


vandali
Стъпка за невидимите деца на България


Набезите на вандали оскъпяват двойно детските и спортни площадки

По първоначални данни, в необитаема сграда на бивш дом за деца, лишени от родителски грижи, е разбито складово помещение и са повредени и унищожени врати, перални машини, гардероби, шкафчета, маси и столове.
 

vandali
Стъпка за невидимите деца на България


Извършен е оглед на местопроизшествието от полицейски служители. Продължава работата по изясняване на съпричастността на задържаните към престъплението. Образувано е досъдебно производство. Работата продължава под контрола и наблюдението на районен прокурор.


vandali
Стъпка за невидимите деца на България


Въпреки вандалския акт, обаче, Центърът за работа с деца с аутизъм ще отвори врати през есента, както беше планирано.
 
„Вандалският акт няма да спре ремонта на сградата, в която ще е новият Център за работа с деца с аутизъм. Той ще започне да работи в края на септември или началото на октомври“, каза Владислава Цолова от сдружение „Аутизъм днес“.
 
Вандалският акт е извършен в частта на сградата, която не се охранява със СОТ. Смятали, че ще е излишен разход, но вече сложили и там. Сега трябва да се купят нови врати и прозорци, които иначе нямало да се сменят.
 
Сградата от 1600 кв. м. е предоставена от община Плевен, а за ремонта й тече дарителска кампания за набиране на средства като за 2 месеца са събрани 10 хил. лв.
 
Центърът ще помага на деца с аутизъм както от Плевен, така и от цяла северна България. Капацитетът му в началото ще е 25 деца, като само за няколко дни са записани 15.