Водата в детския басейн на “Рай” е с отклонения заради малчуганите
Водата в детския басейн на “Рай” е с отклонения заради малчуганите / снимка: Dariknews.bg, архив

Отклонение от нормата на микробно число и амоняк са установили инспектори от РИОКОЗ Плевен във водата на малкия басейн в плувен комплекс "Рай" в Плевен. Причината за това е, че като влязат във водата и по-малките от децата пишкат там, поясниха специалистите. Инспекцията е издала предписание за провеждане на оздравителни мероприятия и за привеждане на качеството на водата в норма. Малкият басейн трябва да бъде изпразнен и почистен.

В активния летен сезон басейните са едни от най-често посещаваните места. За последните две седмици от РИОКОЗ са взели 18 проби води от 9 плувни басейна. Извършени са 90 изпитвания по микробиологични и 162 по химични показатели. Всички резултати, с изключение на този от детския басейн в "Рай", са в нормата.

В същото време стана ясно, че водата в село Горна Митрополия е негодна за пиене - взетите две проби от там са показали отклонение по микробиологичните показатели. Издадено е предписание за промивка и дезинфекция на водопроводната мрежа и е съставен акт на отговорното лице.

Останалите 14 проби води от други 7 населени места са показали, че водата там е годна за пиене.