Внесоха в съда обвинителният акт за пожара във влака София - Кардам
Внесоха в съда обвинителният акт за пожара във влака София - Кардам / netinfo

"Обвинителният акт по случая с пожара във влака София-Кардам е внесен в Плевенски окръжен съд на 16 май". Това каза за Дарик наблюдаващият прокурор по случая Валери Мирчев. "Все още няма насрочена дата за делото, тъй като предстои съдията докладчик да се запознае с материалите", допълни той.

Обвинение е повдигнато срещу трима души. Единият от тях е Георги Иванов, зам.-директор на предприятие "Пътнически превози" по експлоатация на "Спални и специални вагони" София. Според прокуратурата, той е издал заповед, в която наредил страничните врати на вагона да бъдат заключенти с каре и щифт, с изключение на тази, през която става приемането на пътници. В обвинителния акт е записано, че в следствие на тази заповед Иванов е причинил смърт поради непредпазливост, при условията на независимо съпричастие, на 9 човека на 28 февруари 2008 година в бързия влак, пътуващ по направление София - Кардам.

Останалите две обвинения по случая бяха повдигнати още в края на миналата година срещу кондуктора на кушет вагона Георги Георгиев от Варна и началник-влака Иванка Костадинова от Лом. Те са обвинени, че са причинили смърт по непредпазливост.