ВИМ-Плевен организира прояви по повод 10 декември
ВИМ-Плевен организира прояви по повод 10 декември / dariknews.archive

Едно от организираните мероприятия от Военноисторически музей - Плевен по случай 10 декември - Деня на признателност към загиналите за освобождаването на Плевен, е представянето на книгата „Слава-памет", което ще се състои от 16:00 часа на 9 декември в Панорама "Плевенска епопея-1877 г.".

Книгата доразвива проекта „Слава-памет", участвал през 2013 г. в открития творчески конкурс за присъждане на Общоруската историко-литературна премия „Александър Невски", Руска Федерация.
Проектът „Слава-Памет" е отличен с трета награда и бронзова фигура на „Свети Благоверни Княз Александър Невски" за опазване паметта на героите, загинали на бойните полета по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за обективната оценка на ролята на личността в нея, за повишаване интереса към историята и културно-историческото наследство и за целенасочена музейна мемориална практика за период от 15 години.

Изданието запознава читателя с бойните действия на Плевенската епопея 1877 г., със зараждане идеята за мемориализирането й, с изграждането на военноисторическите музеи, тяхната дейност и роля през годините и конкретно в периода след възстановяването им през 1997 г, като самостоятелно юридическо лице.

На 10 декември на оградата на Къща - музей "Цар Освободител Александър II ще бъде открита зложба на открито „Участието на Румъния в Руско-турската война 1877/78 г."

В 14 постера изложбата запознава с бойния път на румънската армия по време на Плевенската епопея 1877 г.и Руско-турската война 1877/78 г.