Постепенно увеличение на цената на водата в област Плевен се предвижда в бизнес-плана на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД-Плевен (ВиК) за периода 2022-2026 г., одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране.

В него са посочени и инвестициите, които ще направи дружеството през всяка една следваща година. От 1 юни абонатите на "ВиК"-Плевен заплащат 4,01 лева с ДДС за кубик вода.

През 2023 г. цената ще е 4.36 лева, през 2024 г. - 4.64 лева, 2025 г. - 4.90 лева, а в последната година от бизнес-плана се предвижда кубик вода в областта да струва 5.20 лева с ДДС. 

Водата поскъпва: Над 4 лв. за кубик ще плащат потребителите в шест града

От ВиК дружеството посочват, че това са цени, които включват три компонента – доставяне, отвеждане на отпадъчни води и пречистване на отпадъчни води. Абонатите, които не ползват и трите компонента, ще заплащат само ползваната от тях услуга.

Плевенското дружество ще инвестира над 17 млн. лева собствени средства в модернизиране на ВиК мрежата в новия регулаторен период. През настоящата 2022 г. средства за обновяване на ВиК мрежата са в размер на 3,3 млн. лева, като ще бъдат подменени 14 км водопроводна мрежа.

Екипите ще сменят амортизирани етернитови и стоманени тръби с ПЕВП и PVC на територията на общините от област Плевен. Част от инвестициите за тази година са предвидени и за модернизация на 40 помпени станции, което включва подмяна на помпени агрегати, кранове, измервателни устройства и тръбна мрежа, които осигуряват безпроблемната работа на ВиК съоръженията.

Инвестициите през следващите години до 2026 г. ще са в почти същия обем. През 2023 г. е планирано да бъдат подменени 14,5 км от водопроводна мрежа в областта като за това ще бъдат вложени близо 3 млн. лева.

През 2024 г. за подобряване качеството на предлаганите услуги "ВиК" ще инвестира почти 3 млн. лв. за подмяна на 15 км водопроводна мрежа. През 2025 и 2026 г. инвестициите ще са съответно в размер на 3,6 млн. лева и 4,2 млн. лева като през последната година ще бъдат подменени 23 км водопроводна мрежа. 

В бизнес плана на дружеството е заложено в периода 2022-2026 г. да бъдат инвестирани в публични ВиК активи малко над 13 млн. лева. Водното дружество ще започне да произвежда електроенергия от собствени източници като след пускане в експлоатация на фотоволтаична централа и когенератори ще се оптимизират общите разходи за ток. 

Сред акцентите в бизнес-плана е и промяна на работните заплати на заетите във ВиК оператора. 
БТА